În pragul iernii, SUA au rămas fără rachete și muniție pentru Kiev. După 9 luni de război, stocurile de anumite sisteme sunt în scădere
Pe măsură ce se instalează prima iarnă completă a războiului dintre Rusia și Ucraina, SUA nu mai au la dispoziție unele sisteme de armament de înaltă performanță și muniții disponibile pentru a fi transferate Kievului, au declarat pentru CNN trei oficiali americani cu cunoștințe directe.
Kievul rămâne fără armament de la SUA, în pragul războiului
Tensiunea asupra stocurilor de arme – și capacitatea bazei industriale americane de a ține pasul cu cererea – este una dintre provocările cheie cu care se confruntă administrația Biden, în condițiile în care SUA continuă să trimită arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei pentru a sprijini lupta acesteia împotriva Rusiei.
Unul dintre oficiali a declarat că stocurile de anumite sisteme sunt „în scădere” după aproape nouă luni de la trimiterea de provizii către Kiev în timpul războiului de mare intensitate, deoarece există o „cantitate finită” de stocuri excedentare pe care SUA le are la dispoziție pentru a le trimite.
Printre sistemele de armament pentru care există o preocupare deosebită în ceea ce privește acoperirea de către stocurile americane a cererilor ucrainene se numără muniția de artilerie de 155 mm și rachetele antiaeriene Stinger cu foc de umăr, au precizat sursele.
Unele surse au exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la producția americană de sisteme de arme suplimentare, inclusiv rachete antiradiații HARMs, rachete sol-sol GMLRS și rachete antitanc portabile Javelin – deși SUA a trecut la creșterea producției pentru aceste sisteme și pentru altele, scrie CNN.
SUA nu au fabricat cantitățile de materiale necesare ca să susțină un conflict
Pentru prima dată în două decenii, SUA nu sunt implicate direct într-un conflict, după ce s-au retras din Afganistan și au trecut la un rol consultativ în Irak. Fără nevoia de a produce arme și muniții pentru un război, SUA nu au fabricat cantitățile de materiale necesare pentru a susține un conflict de durată și de mare intensitate.
Oficialii din domeniul apărării spun că această criză nu afectează gradul de pregătire al SUA, deoarece armele trimise în Ucraina nu provin din ceea ce SUA păstrează pentru propriile situații neprevăzute.
Dar gravitatea problemei este o sursă de dezbatere în cadrul Departamentului Apărării, spun oficialii. În timp ce SUA nu vor putea furniza muniții de înaltă performanță Ucrainei la nesfârșit, evaluarea faptului că SUA „se termină” stocurile este subiectivă, a declarat un înalt oficial din domeniul apărării, deoarece depinde de cât de mult risc este dispus Pentagonul să își asume.
Unul dintre motivele de îngrijorare cu privire la stocurile scăzute este faptul că baza industrială americană întâmpină dificultăți în a ține pasul cu cererea suficient de repede, au declarat sursele. În plus, aliații europeni nu pot suplini suficient solicitările militare ucrainene din cauza nevoii de a se menține la proviziile propriilor forțe.